Ohjeet laadukkaan perustuksen tekoon

Perustukset kannattaa tehdä huolella, sillä hyvin tehty perustus takaa rakennukselle pitkän käyttöiän ja varmistaa asennuksen onnistumisen. Perustusten teko onnistuu hyvien ohjeiden ja tarkan otteen avulla myös kokemattomalta rakentajalta. Tavoitteena on vain saada rakennukselle tasainen, vaakasuora ja kova pohja, jotta rakennus säilyttää muotonsa eikä vajoa perustuksiin.

Voit tehdä esimerkiksi betoni-, kevyt- tai puuperustukset. Perustusten valinta on pitkälle makukysymys, mutta kannattaa ottaa huomioon myös rakennuspaikan mahdollisesti asettamat vaatimukset. Esimerkiksi puuperustus on paikallaan silloin, kun rakennuspaikka sijaitsee hankalien kulkuyhteyksien päässä, esimerkiksi venematkan takana olevassa saaressa. Tarvittaessa neuvomme mielellämme oikean ratkaisun löytymisessä.

KORVAUSILMAPUTKI:

Jotta grillikodassa savu saa vetoa ja poistuu, on perustuksiin aina asennettava tarpeeksi iso korvausilmaputki kodan keskipisteeseen grillin alapuolelle. Toinen pää ulos perustusten alla.

Riippuen kodan koosta, minimi halkaisija putkelle on 200 mm. Isommissa kodissa käytetään useita samankokoisia, jotta korvausilmaa tulee tarpeeksi.

Saunoissa riittää pienempi putki, esim. 110 tai 160 mm putki kiukaan taakse korvausilmaa varten.

BETONIPERUSTUS:

Betoniperustus on muottiin valettu laatta. Aloita laatan teko asentamalla puutappi keskelle oletettua laattaa. Betoniperusta kannattaa tehdä siten, että kaivetaan ylimääräinen maa-aines pois, täytetään murskepatjalla, jonka päälle tehdään muotti mittojen mukaan. Tänne muottiin eristelevy, esim. Finnfoam, raudoitus jonka jälkeen betoni. Tämä on kallein mutta esim. saunoissa oikeastaan ainoa hyvä ratkaisu esim. veden kallistusten suhteen.

Tässä esimerkkinä 9,9 neliöisen Grillikodan laatan teko: Kiinnitä tappiin 1875 mm pitkä naru ja pyöritä sitä niin, että saat merkittyä kaikki kahdeksan kulmaa 1435 mm pitkää mittalautaa apuna käyttäen. Huom! Varmista halkaisijan pituus, joka pitää olla 3750 mm. Peltinen tai muovinen ilmanottoputki, halkaisijaltaan 200 mm, upotetaan perustukseen. Toinen pää grillin alle, toinen ulos.

KEVYTPERUSTUS:

Perustuksesta käy myös tiivis ja tasoitettu hiekka-, sora- tai kivituhkapenkka. Tällöin kannattaa asettaa perustuksen kanssa tasalla olevat laatat rakennuksen kulmien alle vahvistukseksi, jotta elementit eivät painuisi perustuksiin. Myös ns. hybridi-vaihtoehtoa betonin ja pelkän soran vaihtoehtoa joku käyttävät: tee sepelipohja jonka päälle esim. Finfoam-eristelevyt joiden päälle 40x40cm betonilaatat pohjan alalle.

PUUPERUSTUS:

Kodalle, kotasaunalle tai huvimajalle voi tehdä perustuksen myös puusta. Puurunko on vähintään rakennuksen pohjan kokoinen terassi, jonka päälle rakennus asennetaan. Jos perustuksena käytetään puurunkoa, tulee kiukaan/grillin olla palamattomalla alustalla.

Myös perustuksesta annamme mielellään lisäohjeistusta tilauksen yhteydessä.

Puuterassia, laudoitus puuttuu vielä

Saunan muotti ennen betonivalua

Sepeliperustassa kulmiin betonilaatat